Sanders Reserve

    Completion date
    Sector
    Sports & Recreation
    Services
    Architecture

    Along the upper reaches of the Waitemata Harbour lies Sander’s Reserve. Originally farming land, a homestead once stood atop the reserve’s highest point. An avenue of trees planted by the family still lines the access road. The surrounding landscape is a roaming mix of hills and garden. The proposal was to create both a refuge and a vantage point within a Reserve that offers a variety of adventure sports, including horse-riding, mountain biking and kayaking.

    The viewing area and public facilities building wrap the end of the access road. The folded

    geometry of the wooden building evolves the idea of the rustic barn and integrates it into the landscape of the reserve through gentle intermediary transitions.

    Arrival at the kiosk is punctuated by herb gardens. The building form defines the edge of the arrival court as a series of planes unfold from the ground to enclose the spaces within. The sun is captured from the north and views of the water are offered to the south.

    The outside areas are created as the building traverses lightly elevated contours. A generous

    covered terrace extends on the eastern aspect out to a children’s playground area. Interior spaces are enveloped within the tension of the folded building roof form. A small kiosk is described by three fully glazed walls that frame the dramatic vistas. These open directly onto the covered terrace by way of large sliding glass doors.

    The sustainable design reinforces these ideas of simplicity, affordability, durability and low maintenance.

    Other team members

    Mark Craven Associate Auckland
    Phone09 366 9626 Save Contact
    close
    Vincent Kumar Project Manager - Senior Associate Auckland
    close
    Euan Mac Kellar Principal Auckland
    Phone+64 9 367 0437 Mobile+64 21 408 148 Save Contact
    close
    close
    Share this